Metody serwowania dań zasadniczych

Pobierz

Napoje alkoholowe przygotowuje się na stole pomocniczym.. Zasady serwowania zakąsek, zup, dań zasadniczych, deserów i owoców,napojów alkoholowych i bezalkoholowych .. Większość z tych czynności przejmują na siebie Goście.METODY SERWOWANIA DAŃ ZASADNICZYCH.. Przełącz się na tryb nocny.. - serwis stosowany w restauracjach a-la-carte - wymaga dużo czasu na obsługę1 Metody serwowania dań zasadniczych.. Serwis francuski to metoda dość czasochłonna i wymagająca większej ilości obsługi.. Wysoki kontrast - tryb czarny i biały Wysoki kontrast - tryb czarny i żółty Wysoki kontrast - tryb żółty i czarny; Widok; Stały układ Szeroki układ Szeroki układ W zamian daje gościom poczucie wyjątkowości.. Zazwyczaj tą metodę stosuje się podczas bardzo uroczystych przyjęć, ponieważ jest elegancka i dość skomplikowana.Dodatki do dań zasadniczych takie jak ziemniaki, jarzyny, sos podaje się oddziel­nie, stawiając je do dyspozycji Gości na stole.. Wazę napełnioną zupą ustaw na środku stołu, by wszyscy goście mogli samodzielnie napełnić swoje naczynia.Poruszone tematy: usługi gastronomiczne, personel w gastronomii, zasady obsługi gości, zasady serwowania dań, nakrywania stołów, obsługi przy stoleInternetowy salon meblowy Black Red White - naczynia do serwowania, serwowanieKolejność serwowania potraw; Kolejność serwowania potraw..

1 Metody serwowania dań zasadniczych.

Cena kursu: 200,00 zł.. Wprowadzenie.. Kolejność czynności przy obsłudze metodą A (Pełna) - kelner sam nakłada danie gościom;· bufet sałatkowy - dania zasadnicze serwuje kelner, natomiast dodatki do dań są wyeksponowane na stole bufetowym, z którego konsument sam je sobie dobiera.. Jednym z dowodów na to, jest ten fakt, że w 95% (albo i więcej) restauracji stosuje się serwis amerykański , który jeszcze kilkanaście lat temu charakterystyczny był tylko dla lokali niższej kategorii, również w Stanach Zjednoczonych.Metody 'narodowe' Rosyjska, niemiecka, francuska i angielska.. Potrawy zostają ułożone na półmiskach.. Co ciekawe - lektura internetu przynosi wykluczającą się wiedzę.. Kelner podaje napoje alkoholowe Gościom zgodnie z ustalonym menu.. Naczynia i sztućce do podawania deserów 52 2.5.3.. 1.1 Obsługa konsumenta - istotne elementy Obsługa konsumenta - istotne elementy.. Techniki podawania deserów 53 .KOMPLEKSOWE PRZYGOTOWANIE IMPREZY BANKIET ZASIADANY 1. data: 14.06.2005 2. godz. 19.00- 22.00 3. pora roku: wiosna 4. pora dnia: popołudnie 5. liczba gości: 30 osób 6. rodzaj przyjęcia: uroczysty obiad z okazji zaręczyn 7. charakterystyka gości: rodzina; - liczba pań: 15 - liczba panów: 15 - grupa wiekowa: 24- 60 lat - narodowość: polska 8. limit finansowy na 1 osobę: 75 zł 9 .podawanie dań zasadniczych; dodatkowe nakrywanie i sprzątanie podczas trwania uroczystości..

Zasady serwowania dań zasadniczych 1.

Pierwsze wrażenie dotyczące danego lokalu często zależy od tego, czym i w jaki .Zleceniobiorca powinien zaproponować do serwowania tortu metodę .. Zasady serwowania,przekąsek z jaj i sera 6.. 1.1 Obsługa konsumenta - istotne elementy; 1.2 Czynności wykonywane przez kelnera podczas obsługi konsumenta z lewej strony; 1.3 cd; 1.4 cd; 1.5 cd; 1.6 Kolejność i sposób wykładania nakrycia; 1.7 cd; 1.8 cd; 1.9 Kolejność i sposób wykładania nakrycia w obecności konsumenta; 1.10 Zasady .Podawanie dań to trudna sztuka, dlatego warto dowiedzieć się jak serwować dania w zależności od okazji.. Galeria produktu Zobacz również inne produkty tej kategorii Kurs Carvingu .. Wiadomości wstępne 2.. W tej metodzie szczególną uwagę zwraca się na sposób podawania deserów.Gdy chcemy, by stół przygotowywany na przyjęcie był zgodny z towarzyskim savoir-vivre'm, należy przestrzegać kilku zasad.. Bielizną stołową nazywamy wszystkie te części bielizny, które są używane na stołach.. Wynika to z faktu, że serwowanie potraw i napojów jest prawie całkowicie wyeliminowane.. Obiad może składać się z dowolnej ilości potraw, zawsze jednak kolejność podawania dań jest ściśle ustalona: Przystawki zimne - ryby, np. śledzie, wędliny, sałatki warzywne, koreczki itp.Obsługa przyjęć amerykańskich nie obejmuje: a. podawania kart menu b. serwowania kawy i herbaty c. uzupełniania potraw i napojów w bufetach d. czynności porządkowych w obrębie stolików konsumpcyjnych 59..

Ogólne zasady serwowania dań zasadniczych 2.

Przyjmujemy zapisy .. Przy obsłudze konsumenta należy zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów: w jakiej kolejności podawane będą potrawy (konsumenci mogą świadomie zmieniać kolejność potraw),Metody serwowania dań zasadniczych Obsługa konsumenta w hotelarstwie część 1, J.Duda, S.Krzywda, rea 2007, s. 73 Obsługa konsumenta część 1, R.Jargoń, WSiP .METODY SERWOWANIA DAŃ ZASADNICZYCH Opis Uwagi Serwis francuski (półmiskowy) Serwowanie odbywa się z półmisków.. W podstawowym podziale wyróżniamy cztery rodzaje serwisów - serwis niemiecki, serwis rosyjski, serwis angielski i serwis francuski.Sposoby serwowania potraw w restauracji Żyjemy w barbarzyńskich czasach.. Gość nakłada sobie sam.. Opracował: mgr Jakub Pleskacz Przy obsłudze konsumenta należy zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów: 1. w jakiej kolejności podawane będą potrawy (konsumenci mogą świadomie zmieniać kolejność potraw), Bardziej szczegółowoObecność obsługi na sali bankietowej ogranicza się przede wszystkim głównie do serwowania i do sprzątania ze stołu.. Zasady serwowania mięs różnie przyrządzonych 3.. Rozdział 2 PODAWANIE POTRAW 10 OBSŁUGIWANIE GOŚCI - Ćwiczenia Część 2Do serwowania dań używa się widelca i dużej łyżki, czasami są potrzebne specjalne szczypce..

Zasady serwowania potraw z ryb 4.

Zasady .Zastosowanie metody francuskiej: *przystawki zimne i gorące, *zupy, *dania zasadnicze (mięso, ryby, jarskie) *gorące dodatki do dań - skrobiowe, warzywne, *ciasta i torty, *napoje bezalkoholowe i alkoholowe.. Poplątanie z pomieszaniem.Serwowanie potraw Serwowanie napojów Kelner Młodszy kelner Kelner Młodszy kelner.. Podział na dodatki i danie główne nadaje strukturę doświadczeniu spożywania jedzenia, nadając posiłkowi porządek i znaczenie.Na danie główne (w kuchniach narodów europejskich będące najczęściej elementem obiadu lub kolacji) składają się zwyczajowo .Czcionka; A-A A+Kontrast; Przełącz się na tryb domyślny.. Zobacz więcej Kurs Profesjonalna dekoracja i nakrywanie stołu .Danie główne - potrawa serwowana jako główny element posiłku, oprócz dodatków (z reguły: przystawki, zupy i deseru).. ORGANIZACJA PRACY KELNERA W RÓŻNYCH SYSTEMACH OBSŁUGI GOŚCI Rozdział 1 7 S T A R S Z Y K E L N E R K E L N E R K E L N E R M .. dań zasadniczych i deserów.. Dostępne w naszym asortymencie naczynia oraz akcesoria stanowią doskonałą oprawę posiłków i pozwalają na ich estetyczną i apetyczną prezentację.Metody serwowania potraw.. Zasady podawania zup XIV.. Kelner prezentuje półmisek i podsuwa go z lewej strony.. Ustawianie pojedynczych porcji sałatek do dań zasadniczych.. Metoda ta, w porównaniu do innych typów bankietów, jest prosta i mało pracochłonna.. Bielizna stołowa stanowi istotny element wystroju sali konsumenckiej.. Tak klasycy dzielą metody aranżacji stołu i serwowania dań konsumentom.. Część autorów metodę 'rosyjską' opisuje jako 'francuską', inni 'niemiecką' nazywają 'rosyjską'.. Podawanie serów 49 2.5.2.5. prawa

lewa

alternatives ..

powitanie i zajmowanie miejsc przez gości, przyjmowanie zamówienia, serwowanie potraw i napojów, realizacja rachunku, pożegnanie gości czy rozmowa .Sprzęt do serwowania potraw to coś, bez czego nie obejdzie się żadna działalność gastronomiczna.. Technika podawania zup 1.. Liczba obsługiwanych osób w 1 rewirze kelnerskim, podczas serwowania potraw metodą niemiecką wynosi: a.. Serwis francuski jest stosowany głównie na wykwintnych, uroczystych przyjęciach lub w eleganckich .Techniki podawania dań zasadniczych 47 2.4.4.. Opracował: mgr Jakub Pleskacz.. Podawanie Podawanie deserówdeserów 51 2.5.1.. Dla każdego gościa przewidujemy następujący komplet .Serwowanie zupy z wazy jest bardzo elegancką metodą, którą warto wykorzystywać podczas specjalnych okazji, w których uczestniczy liczniejsze grono gości: świątecznej kolacji, proszonego obiadu lub rodzinnego przyjęcia.. To podstawowe wyposażenie bufetu cateringowego czy hotelowego, a także wielu lokali gastronomicznych..


wave

Komentarze

Brak komentarzy.
Regulamin | Kontakt