Napoje alkoholowe przygotowuje się na stole pomocniczym.. Zasady serwowania zakąsek, zup, dań zasadniczych, deserów i owoców,napojów alkoholowych i bezalkoholowych .. Większość z tych czynności przejmują na siebie Goście.METODY SERWOWANIA DAŃ ZASADNICZYCH.. Przełącz się na tryb nocny.. - serwis stosowany w restauracjach a-la-carte - wymaga dużo czasu na obsługę1 Metody serwowania dań zasadniczych.. Serwis francuski to metoda dość czasochłonna i wymagająca większej ilości obsługi.. Wysoki kontrast - tryb czarny i biały Wysoki kontrast - tryb czarny i żółty Wysoki kontrast - tryb żółty i czarny; Widok; Stały układ Szeroki układ Szeroki układ W zamian daje gościom poczucie wyjątkowości.. Zazwyczaj tą metodę stosuje się podczas bardzo uroczystych przyjęć, ponieważ jest elegancka i dość skomplikowana.Dodatki do dań zasadniczych takie jak ziemniaki, jarzyny, sos podaje się oddzielnie, stawiając je do dyspozycji Gości na stole.. Wazę napełnioną zupą ustaw na środku stołu, by wszyscy goście mogli samodzielnie napełnić swoje naczynia.Poruszone tematy: usługi gastronomiczne, personel w gastronomii, zasady obsługi gości, zasady serwowania dań, nakrywania stołów, obsługi przy stoleInternetowy salon meblowy Black Red White - naczynia do serwowania, serwowanieKolejność serwowania potraw; Kolejność serwowania potraw..
1 Metody serwowania dań zasadniczych.
Cena kursu: 200,00 zł.. Wprowadzenie.. Kolejność czynności przy obsłudze metodą A (Pełna) - kelner sam nakłada danie gościom;· bufet sałatkowy - dania zasadnicze serwuje kelner, natomiast dodatki do dań są wyeksponowane na stole bufetowym, z którego konsument sam je sobie dobiera.. Jednym z dowodów na to, jest ten fakt, że w 95% (albo i więcej) restauracji stosuje się serwis amerykański , który jeszcze kilkanaście lat temu charakterystyczny był tylko dla lokali niższej kategorii, również w Stanach Zjednoczonych.Metody 'narodowe' Rosyjska, niemiecka, francuska i angielska.. Potrawy zostają ułożone na półmiskach.. Co ciekawe - lektura internetu przynosi wykluczającą się wiedzę.. Kelner podaje napoje alkoholowe Gościom zgodnie z ustalonym menu.. Naczynia i sztućce do podawania deserów 52 2.5.3.. 1.1 Obsługa konsumenta - istotne elementy Obsługa konsumenta - istotne elementy.. Techniki podawania deserów 53 .KOMPLEKSOWE PRZYGOTOWANIE IMPREZY BANKIET ZASIADANY 1. data: 14.06.2005 2. godz. 19.00- 22.00 3. pora roku: wiosna 4. pora dnia: popołudnie 5. liczba gości: 30 osób 6. rodzaj przyjęcia: uroczysty obiad z okazji zaręczyn 7. charakterystyka gości: rodzina; - liczba pań: 15 - liczba panów: 15 - grupa wiekowa: 24- 60 lat - narodowość: polska 8. limit finansowy na 1 osobę: 75 zł 9 .podawanie dań zasadniczych; dodatkowe nakrywanie i sprzątanie podczas trwania uroczystości..
Zasady serwowania dań zasadniczych 1.
Pierwsze wrażenie dotyczące danego lokalu często zależy od tego, czym i w jaki .Zleceniobiorca powinien zaproponować do serwowania tortu metodę .. Zasady serwowania,przekąsek z jaj i sera 6.. 1.1 Obsługa konsumenta - istotne elementy; 1.2 Czynności wykonywane przez kelnera podczas obsługi konsumenta z lewej strony; 1.3 cd; 1.4 cd; 1.5 cd; 1.6 Kolejność i sposób wykładania nakrycia; 1.7 cd; 1.8 cd; 1.9 Kolejność i sposób wykładania nakrycia w obecności konsumenta; 1.10 Zasady .Podawanie dań to trudna sztuka, dlatego warto dowiedzieć się jak serwować dania w zależności od okazji.. Galeria produktu Zobacz również inne produkty tej kategorii Kurs Carvingu .. Wiadomości wstępne 2.. W tej metodzie szczególną uwagę zwraca się na sposób podawania deserów.Gdy chcemy, by stół przygotowywany na przyjęcie był zgodny z towarzyskim savoir-vivre'm, należy przestrzegać kilku zasad.. Bielizną stołową nazywamy wszystkie te części bielizny, które są używane na stołach.. Wynika to z faktu, że serwowanie potraw i napojów jest prawie całkowicie wyeliminowane.. Obiad może składać się z dowolnej ilości potraw, zawsze jednak kolejność podawania dań jest ściśle ustalona: Przystawki zimne - ryby, np. śledzie, wędliny, sałatki warzywne, koreczki itp.Obsługa przyjęć amerykańskich nie obejmuje: a. podawania kart menu b. serwowania kawy i herbaty c. uzupełniania potraw i napojów w bufetach d. czynności porządkowych w obrębie stolików konsumpcyjnych 59..
Ogólne zasady serwowania dań zasadniczych 2.
Przyjmujemy zapisy .. Przy obsłudze konsumenta należy zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów: w jakiej kolejności podawane będą potrawy (konsumenci mogą świadomie zmieniać kolejność potraw),Metody serwowania dań zasadniczych Obsługa konsumenta w hotelarstwie część 1, J.Duda, S.Krzywda, rea 2007, s. 73 Obsługa konsumenta część 1, R.Jargoń, WSiP .METODY SERWOWANIA DAŃ ZASADNICZYCH Opis Uwagi Serwis francuski (półmiskowy) Serwowanie odbywa się z półmisków.. W podstawowym podziale wyróżniamy cztery rodzaje serwisów - serwis niemiecki, serwis rosyjski, serwis angielski i serwis francuski.Sposoby serwowania potraw w restauracji Żyjemy w barbarzyńskich czasach.. Gość nakłada sobie sam.. Opracował: mgr Jakub Pleskacz Przy obsłudze konsumenta należy zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów: 1. w jakiej kolejności podawane będą potrawy (konsumenci mogą świadomie zmieniać kolejność potraw), Bardziej szczegółowoObecność obsługi na sali bankietowej ogranicza się przede wszystkim głównie do serwowania i do sprzątania ze stołu.. Zasady serwowania mięs różnie przyrządzonych 3.. Rozdział 2 PODAWANIE POTRAW 10 OBSŁUGIWANIE GOŚCI - Ćwiczenia Część 2Do serwowania dań używa się widelca i dużej łyżki, czasami są potrzebne specjalne szczypce..
Zasady serwowania potraw z ryb 4.
Zasady .Zastosowanie metody francuskiej: *przystawki zimne i gorące, *zupy, *dania zasadnicze (mięso, ryby, jarskie) *gorące dodatki do dań - skrobiowe, warzywne, *ciasta i torty, *napoje bezalkoholowe i alkoholowe.. Poplątanie z pomieszaniem.Serwowanie potraw Serwowanie napojów Kelner Młodszy kelner Kelner Młodszy kelner.. Podział na dodatki i danie główne nadaje strukturę doświadczeniu spożywania jedzenia, nadając posiłkowi porządek i znaczenie.Na danie główne (w kuchniach narodów europejskich będące najczęściej elementem obiadu lub kolacji) składają się zwyczajowo .Czcionka; A-A A+Kontrast; Przełącz się na tryb domyślny.. Zobacz więcej Kurs Profesjonalna dekoracja i nakrywanie stołu .Danie główne - potrawa serwowana jako główny element posiłku, oprócz dodatków (z reguły: przystawki, zupy i deseru).. ORGANIZACJA PRACY KELNERA W RÓŻNYCH SYSTEMACH OBSŁUGI GOŚCI Rozdział 1 7 S T A R S Z Y K E L N E R K E L N E R K E L N E R M .. dań zasadniczych i deserów.. Dostępne w naszym asortymencie naczynia oraz akcesoria stanowią doskonałą oprawę posiłków i pozwalają na ich estetyczną i apetyczną prezentację.Metody serwowania potraw.. Zasady podawania zup XIV.. Kelner prezentuje półmisek i podsuwa go z lewej strony.. Ustawianie pojedynczych porcji sałatek do dań zasadniczych.. Metoda ta, w porównaniu do innych typów bankietów, jest prosta i mało pracochłonna.. Bielizna stołowa stanowi istotny element wystroju sali konsumenckiej.. Tak klasycy dzielą metody aranżacji stołu i serwowania dań konsumentom.. Część autorów metodę 'rosyjską' opisuje jako 'francuską', inni 'niemiecką' nazywają 'rosyjską'.. Podawanie serów 49 2.5.2.5. prawa
lewa
alternatives ..powitanie i zajmowanie miejsc przez gości, przyjmowanie zamówienia, serwowanie potraw i napojów, realizacja rachunku, pożegnanie gości czy rozmowa .Sprzęt do serwowania potraw to coś, bez czego nie obejdzie się żadna działalność gastronomiczna.. Technika podawania zup 1.. Liczba obsługiwanych osób w 1 rewirze kelnerskim, podczas serwowania potraw metodą niemiecką wynosi: a.. Serwis francuski jest stosowany głównie na wykwintnych, uroczystych przyjęciach lub w eleganckich .Techniki podawania dań zasadniczych 47 2.4.4.. Opracował: mgr Jakub Pleskacz.. Podawanie Podawanie deserówdeserów 51 2.5.1.. Dla każdego gościa przewidujemy następujący komplet .Serwowanie zupy z wazy jest bardzo elegancką metodą, którą warto wykorzystywać podczas specjalnych okazji, w których uczestniczy liczniejsze grono gości: świątecznej kolacji, proszonego obiadu lub rodzinnego przyjęcia.. To podstawowe wyposażenie bufetu cateringowego czy hotelowego, a także wielu lokali gastronomicznych..